Päätin useampi vuosi sitten, että haluan tiputtaa keinotekoiset, ns. purkkivitamiinit, mahdollisimman vähään. Syynä tähän oli, että purkkivitamiinien vaikuttavuus terveyteen ei ole hintaan nähden merkittävä. (Hercberg. ym. 2002) Törmäsin spirulinaan ensimmäisen kerran, kun aloin miettimään vaihtoehtoa monivitamiinille. Siitä lähtien olen spiruliinaa monta vuotta syönyt ja suosittelen sitä hyvin usein myös asiakkailleni.
Itse perustelen Hercberg ym. tutkimustulokset heikomman lenkin periaatteella. Ruuassa on se hyvä puoli, että vitamiinit, kivennäiset ja muut ravinteet tulevat luonnollisissa suhteissa. Näinhän ei ole ns. purkkivitamiinien kanssa. Yksinkertaisimmatkin kemialliset reaktiot kehossamme vaativat todella montaa ainesosaa, ja tästä syystä ei ole fiksua syödä vain yhtä komponenttia.
Asiaa voisi verrata autotehtaaseen. Vaikka autotehtaalla olisi 200 auton runkoa, se pystyisi tuottamaan vain 4 autoa, jos renkaita on 8. Tästä syystä mitään yksittäistä ainetta ei kannata ottaa kohtuuttomia annoksia (vert. auton runko), koska sillä ei tietyn saturaatiopisteen jälkeen saavuteta enää lisähyötyä, vaan vaikutus voi kääntyä jopa haitalliseksi. Ruoka on siis aina paras vaihtoehto.
Spirulina on luonnon oma monivitamiini. Se sisältää valtavan määrän kivennäisiä, vitamiineja, proteiineja ja suojaravintoaineita. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että mitään taika-ainetta tämä ei ole. Riittävän vitamiinien ja suojaravintoaineiden saaminen tästä yksittäisestä lähteestä vaatisi todella suurten määrien nauttimista, mikä taas voisi johtaa esimerkiksi A-vitamiinin liikasaantiin. Tästä syystä nostankin tämän levän esille vain varmistuksena ja yhtenä hyvänä luontaisena lähteenä monipuolisen ruokavalion täydentämiseen, varsinkin niille päiville, kun se ruokavalio ei ole monipuolinen.
En vielä lähtisi julistamaan tätä levää graalin maljaksi, mutta viitteitä Spirulinan myönteisistä terveysvaikutuksista on olemassa. Lisää tutkimuksia toki vielä tarvitaan. Tässä on linkki omasta mielestäni varsin luotettavaan lähteeseen, josta löytyy kattava lista Spirulinan terveysvaikutuksista. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/923.html
Näkisin, että Spirulina on turvallinen ravinnelisä, kun käytätä tunnettujen valmistajien tuotteita, joiden viljelmät sijaitsevat puhtailla alueilla. Alkuperän varmistaminen on tärkeää, koska spirulinalla näyttäisi olevan monien muiden levien tapaan ilkeä piirre imeä ympäristöstä ravinteiden lisäksi myös myrkyt (Rangsayatorna ym. 2002).
Suosittelen Spirulinaa treenaajille seuraavista syistä:
- Helppokäyttöinen (puristeena)
- Halpa
- Hyöty/haitta suhde varsin hyvä
- Samu
Lähteet:
N. Rangsayatorna, E.S. Upathamb, M. Kruatrachuea, P. Pokethitiyooka, G.R. Lanzac. 2002. Phytoremediation potential of Spirulina (Arthrospira) platensis: biosorption and toxicity studies of cadmium. Luettavissa: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749101003244.
Hercberg, S. MD, PhD; Galan, P. MD, PhD; Preziosi, P. MD; Bertrais, S. PhD; Mennen, L. PhD; Malvy, D. MD, PhD; Roussel, A.M. PhD; Favier, A. PhD; Briançon, S. MD. 2004. The SU.VI.MAX Study A Randomized, Placebo-Controlled Trial of the Health Effects of Antioxidant Vitamins and Minerals. Luettavissa: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=217683&resultclick=1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti